Európai Szociális Alap
uniosprojektek.hu

Közös szakmai programok szervezése, megtartása a partnerekkel

1. alkalom

2018.05.01.

Fontosnak tartjuk, hogy a szakmai partnereink betekintést kapjanak egymás szakmai munkájába. Ezért gondoltuk úgy, hogy a partnerség szélesítése és mélyítése érdekében közös szakmai programot szervezzünk. Kiváló alkalom volt erre, a május 1-ére szervezett szabadtéri bemutató. Különböző szakmai ágakon (társastánc, néptánc, moderntánc és klasszikus balett) mutatkoztak be a hazai szakemberek által felkészített csoportok. A rendezvény végén a külföldi partnerek véleményét szakmai beszélgetés keretein belül hallgattuk meg, amely során a kifejtették pozitív elismerésüket a látottak alapján a különböző szakmai ágakban képviselt művészeti előadásokban. A bemutató egyben a városi unnepség része is volt, így nagyon sok érdeklődő kísérte figyelemmel a művészeti csoportok előadásait. A változatos műsor elnyerte tetszését mind a külföldi partnereknek, mind a hazai szakembereknek, illetve a közönségnek.

  

  

 

2. alkalom

2018.09.15.

A közös szakmai programunk során betekintést nyerhettek külföldi és hazai szakembereink a különböző tanszakok művészeti munkájába. A Vásártéri Napok keretében előadásokat láthattunk az ukrán, az erdélyi, a szlovák és a magyar csoportoktól. A változatos műsorban volt néptánc, klasszikus balett, társastánc és moderntánc is. A színes repertoár visszaadta a magas szintű szakmai munkát. A részt vevő szakemberek a közönség soriból kísérhették figyelemmel a színes produkciókat. A rendezvény végén a külföldi partnerek kifejtették pozitív elismerésüket a látottak alapján a különböző szakmai ágakban képviselt művészeti előadásokban. Nagyon sok érdeklődő kísérte figyelemmel a művészeti csoportok előadásait. A változatos műsor elnyerte tetszését mind a külföldi partnereknek, mind a hazai szakembereknek, illetve a közönségnek.

 

 

 

3. alkalom

2019.03.30.

Az immár 3. közös szakmai programunk során újra betekintést nyerhettek külföldi és hazai szakembereink a néptánc tanszakon végzett művészeti munkába, melyet korábban részletesen ismertettünk a szakmai tervben, amely pályázat elbírálása során legnagyobb örömünkre lehetőséget kapott a megvalósításra. A XI. Sipos György Fesztivál és Tehetségnap keretében néptáncot tanuló csoportok bemutatkozása során a szakemberek számára is világossá vált, hogy a szociálisan hátrányos helyzetű gyerekek is a tánc segítségével tudnak magabiztosabbá válni. A magyar csoportok mellett szlovákiai és erdélyi szakemberek is megmutatták tudásukat, ahol szintén más-más társadalmi helyzetűr, sok esetben rossz családi körülmények közül érkező gyerek táncolnak egy csoportban. A változatos műsorban volt csoportos néptánc verseny, valamint szóló táncverseny és népdaléneklési verseny is. A színes repertoár visszaadta a magas szintű szakmai munkát. A részt vevő szakemberek a közönség soraiból kísérhették figyelemmel a színes produkciókat. A rendezvény végén a külföldi és hazai szakemberek kifejezték elismerésüket a látottak alapján. Nagyon sok érdeklődő kísérte figyelemmel a művészeti csoportok előadásait. A változatos műsor elnyerte tetszését mind a külföldi partnereknek, mind a hazai szakembereknek, illetve a közönségnek. A rendezvényre a szülők, nevelőszülők, és a szakemberek mindig elkísérik a gyermekeiket, mert ők maguk is büszkén nézik a fejlődésüket. A programon tudtak egyeztetni a szakemberekkel és véleményeket tudnak cserélni. Az efféle nemzetközi interakció nagyban hozzájárul a hazai módszertan fejlesztéséhez, amelyhez a hazai szakemberek továbbképzésén vezet az út. Megjelent szakembereket delegáló szervezetek: Uzshorod a Folklór és Népművészet Kedvelőinek nyilvános szervezete, Súkromné centrum volného casu Mariána Lojana, Bordog Néptánc Együttes, Silver Line, Sarkantyús Néptánc Együttes, Súkromné centrum volného casu Streda nad Bodrogom.

 

 

4. alkalom

2019.05.01.

A közös szakmai programon a pályázatban résztvevő szakmai vezetők csoportjai vettek részt. A színvonalas előadás épp ezért hosszú időt vett igénybe, hiszen minden csoport szerette volna bemutatni tudását, koreográfiáit. Az jól összeállított programnak köszönhetően viszont az idő gyorsan elrepült. A bemutatót egy felvonulás előzte meg, mely hirdette és toborozta a közönséget, hogy minél szélesebb körben megismertesse a tánc és a mozgás fontosságát, előnyeit, szépségeit. A résztvevő szakemberek nagyon pozitív véleményt alkottak meg a felvonultatott csoportokról és koreográfiákról.  Arra a megállapításra jutottak a szervezők, hogy a nemzetközi résztvevők olyan tapasztalatokkal rendelkeztek és olyan értékeket képviseltek, melyek minden bizonnyal a hazai publikumnak újként hatottak, így felfrissítve eddigi kompetenciáikat, és előremozdította a közös együttműködést a vitatatott társadalmi problémák megoldásának megtalálására. Csak ilyen innovatív módszerekkel csökkenthetők a térségben az egyenlőtlenségek, és gyorsulhat fel a felzárkózás folyamata is. A csoportok sokszínűsége egyértelműen megmutatkozott a program során, hiszen a külföldi táncok és a hazai csoportok egyaránt nagy tapsot kaptak a hálás közönségtől, ami azt is bizonyítja, hogy szükség van az ehhez hasonló rendezvényekre és elengedhetetlen ehhez a színvonalas szakmai munka és a mozgás folyamatos fejlesztése.