Európai Szociális Alap
uniosprojektek.hu

Külföldi partnerek

Asociatia Culturala Rakoczi - Románia

A fentebb említett külföldi partnerünk fő tevékenységeinek körét az erdélyi és magyar kultúra ápolása, megőrzése és átadása alkotják, ezt pedig a kijelölt műveletet végző felnőtt oktatókon keresztül szándékozzák megvalósítani. A kitűzött célok elérésének érdekében különböző kérdőíves felméréseken és adatgyűjtésen keresztül nyert információt elemeznek és értékelnek ki a mozgáskultúra fejlesztésének érdekében. Az egyesülettel immár 15 éve ápolunk kiváló szakmai kapcsolatokat, ezért is merült fel a projektben való együttműködés lehetősége, melyet egyedi együttműködési szerződésben rögzítettünk, hogy az elérendő feladatokat rögzítve megkezdhessük a közös munkát. Az elmúlt időszakban elért eredményeik és lelkesedésük alapján úgy gondoljuk, hogy nem is találhattunk volna megfelelőbb partner egyesületet Romániában, mint a magyar nevükön a "Rákóczi Kultúregyletet".

Súkromné centrum volného casu –Streda nad Bodrogom - Szlovákia

Felvidéki szomszédaink közül az említett partnerrel volt szerencsénk együttműködni. A projektben megvalósuló tevékenységeik nagyrészt a különböző stílusú táncoknak a gyűjtésére, feldolgozására és belőlük színes műsör összeállítására koncentrálódott. Célcsoportnak tekintenek mindenkit, aki a táncot, mint mozgásformát sportként, vagy hobbiként űzi. A román egylethez hasonlóan az ő módszerük is kérdőíves felmérésből, adatgyűjtésből és feldolgozásból áll, így tudják biztosítani a kutatási terület megfelelő feltérképezését és az adatok kiértékelését. A közös munka megkezdéséhez kitűnő alapként szolgált az alapítványukkal történő évekig tartó közös együttmőködés, melynek rengeteg pozitív hozománya küzül is figyelemreméltó volt az, amilyen hatékonysággal  és motivációval végzik a szakembereik a munkájukat. 

Súkromné centrum volného casu Mariána Lojana

Másik szlovákiai partnerünk szakemberei szintén a különböző stílusú táncok tanulmányozásával és fejlesztésével foglalkoznak. Szintén van működő alapítványuk, akikkel szintén évek óta kiváló kapcsolatot ápolunk, így került szóba a projektben való együttműködés lehetősége is, amely felkérésre rögtön igennel felelt a csoport vezetője. Elmondása szerint olyan egyedi kutatási módszerekkel dolgoznak, amelyek bizonyítottan sikerrel vettek olyan - a projekt céljaihoz hasonló - akadályokat, amelyek az együttműködés során felmerülhetnek. A felvázolt metódus/technika minden bizonnyal a várakozásoknak megfelelően teljesít majd, és a hátrányos helyzetű gyerekek sokat profitálhatnak a foglalkozásokból. A metódus részeként különböző konferenciákon, fesztiválokon elemzik az eltérő táncstílusokat egy együttműködési szerződésben rögzített feltételekhez igazodva. 

Uzshorod a Folklór és Népművészet Kedvelőinek nyilvános szervezete - Ukrajna

Ukrajnában honos partnerünk tevékenységei a folklór múvészet köré rendeződnek. Ezen belül is a folklórt, és a népművészeteket igyekeznek változatos eszközökkel minél több emberhez eljuttatni és megszerettetni. A cél elérésének érdekében különböző rendezvényeket szerveznek, ahol a résztvevők megismerkedhettek a folklórral, és az ezt a stílust képviselő különböző művészeti ágazatok képviselőivel, többnyire tánccal foglalkozó szakemberekkel. Az előző partnerekhez hasonló kutatási módszereikkel kitűnően illeszkednek a projektben meghatározott célok elvégzéséhez kiszabott feltételekhez. A közelmúltban együttműködtek több helyi érdekeltségű, hasonló területen működő szervezettel, ezen kívül rendkívül nyitottak más országok szakembereinek tapasztalatainak és véleményének megismerésére is. Az együttműködés részeként a szerződésben meghatározott pontok mentén segítenek a programok megrendezésében, és a kutatási folyamat elmélyítésében.